Scara emoțiilor

images2

 

Pe tot parcursul istoriei toate disciplinele spirituale au fost preocupate de a găsi modalități de a ajunge la stări tot mai înalte de conștiință. A trăi diferite stări de conștiință înseamnă a trăi anumite emoții și sentimente.  Când vorbim despre anumite stări de conștiință, asociate anumitor emoții, rareori putem încadra o persoană într-o anumită categorie. De multe ori acționăm diferit, în diferite momente ale vieții.

Dar, în general, ca și atitudine dominantă, ne încadrăm într-o anumită constanță.

1. Rușinea-este nivelul cel mai scăzut pe scara emoțiilor.

Rușinea este legată de ceea ce suntem noi, felul cum ne vedem noi, de exemplu buni sau răi.

Cei ce simt rușine se izolează de societate. Adesea aceste persoane au cunoscut abuzuri în primii ani ai vieții, care le-au marcat personalitatea pentru totdeauna, pot dezvolta psihoze. Pot fi și agresive, sub motivația răzbunării. Aceste persoane trebuiesc supravegheate, pentru că pot să-și pună viața în pericol sau pe a celor din jur.

2. Vinovăția-sentimentul că acțiunile noastre sunt în contradicție cu propriul cod moral sau cel acceptat de societate. Vinovăția se referă la faptele noastre, gândurile noastre, bune sau rele.

Acțiunile fizice repetitive ca frământatul mâinilor, plecarea capului și evitarea contactului vizual pot fi prezente. Oamenii care suferă de vinovăție au o stimă de sine scazută si tind să se învinuiască pentru ceea ce nu merge bine în jurul lor.

Vinovăția poate să fie un corector al traiectoriei și nu o pedeapsă.  Dacă ea este scăpată de sub control, poate duce la depresie.

3. Frica- este sentimentul de neliniște că am putea pierde ceva  sau pe cineva. Este adesea instrumentul de control al celor ce dețin puterea.  Cei ce trăiesc în frică cred că bunăstarea, bucuria vin de undeva din exterior. Adesea se simt victime, pentru că nu pot controla situațiile din exterior. Frica este cel mai mare obstacol în calea evoluției unui om, dar și a unei societăți. Frica ne ține pe loc, ne blochează.

Aceste prime nivele din scara emoțiilor se încadrează în așa zisa Cușcă emoțională, care ne împiedică să fim cine suntem cu adevărat, ne împiedică să acționăm.

Cu ajutorul terapiei, dar și cu multă voință putem depăși aceste nivele.

4. Furia – se naște tocmai din conștientizarea acestor prime nivele, dorința de a schimba ceva, de a ieși din Cușca emoțională. Furia apare din frustrare, din

nemulțumire și dacă e corect asumată, poate fi constructivă.  Dar cel mai adesea furia duce la violență, dorință de răzbunare.

5. Mândria – este un sentiment care deja îndeamnă la acțiune, ne pune în mișcare. Partea pozitivă naște dorința de competiție, de autodepășire, de progres.

Partea negativă duce la aroganță, separare.  Mândria a fost primul păcat al omenirii, ea a dus la separarea de Dumnezeu. Analizând partea pozitivă, care poate duce la dorința de schimbare, ajungem la următoarea treaptă:

6. Curajul de a acționa, din dorința de a ne revendica puterea. La nivelele inferioare lumea ni se pare lipsită de speranță. La nivelul mândriei se naște dorința de schimbare, dar pentru a pune lucrurile în mișcare avem nevoie de curaj, de a depăși bariere, prejudecăți, frici.

O dată ce am ajuns în acest stadiu ne este deschisă calea către evoluție.  Curajul de a ne asuma propriul adevăr, curajul de a fi noi înșine, ne poate aduce în situația de a ne descoperi adevărata

7. Pasiune, sau pasiuni. A trăi urmându-ne pasiunea înseamnă un nivel superior al evoluției și ceea ce ar trebui să urmărim fiecare din noi. A trăi urmându-ne pasiunea ne aduce adevarata împlinire. A trăi împlinindu-ne visele ne umple inima de

8. Iubire. Iubirea este idealul suprem al omenirii,

treapta cea  mai înaltă de evoluție a omenirii. A trăi în iubire, in fiecare clipă din viața noastră ne transformă în Creatori. Scopul vieții noastre pe Pământ este să învățăm să trăim în iubire. Când trăim 100% în iubire

nu mai există orgoliu. Se dezvoltă mult percepțiile extrasenzoriale, ne descoperim adevaratul Sine. Trăim pentru a oferi bucurie celor din jur.

Noi avem capacitatea de a ne crea realitatea noastră, trăind în Iubire, urmându-ne adevăratele Pasiuni, după ce am avut Curajul de a trece peste Mândria noastră, după ce ne-am vindecat de Furie, ne-am eliberat de Frică, am depășit sentimente de Vinovăție și Rușine.

Cu drag,

Claudia

PS. Dacă ai un comentariu cu privire la cele scrise aici, te invit sa-l scrii.

Dacă ți-a plăcut articolul, te rog, da un ”Share”.

 

 

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, prin click aici poți împărtăși cu prieteniiShare on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *